top of page

LA CASA DE LA PALMERA

PROGRAMA

El programa d’aquesta vivenda en qüestió esta dividit en tres parts: 

​

  • Planta baixa: trobem les zones comuns i les de més utilitat. La casa està volcada a la palmera i gran part dels usos importants es troben a aquesta zona. En aquesta planta, trobem la cuina, menjador i saló oberts i connectats, també connectats visualment amb un pati interior obert, que fa un "guiño”a l’historia, fent memòria a l’antiga façana, però a la vegada actua com un lluernari, ja que els forats oberts en les següents plantes es troben col.locats de forma que la llum arribe a aquest i es distribuisca per totes les plantes. A l’entrada trobem un rebedor gran i lluminós i una xicoteta habitació per al inquilí. En un futur podria llevar-se el tabic i ser utilitzat aquest i el rebedor, com un gran rebedor per a fer reunions amb el veïnat o la família de forma molt connectada al carrer. Al pati de la palmera, trobem una porta que ens connecta amb el mercat del cabanyal. 

​​

  • Planta Primera: aquesta planta té un us d’estudi i per als xiquets, a la zona de la palmera trobem la biblioteca que està connectada visualment amb el mercat del Cabanyal i amb la palmera, i la zona de estudi dels també connectada visualment amb aquests. A la banda est, l’habitació dels xiquets i zona de jocs. 

​​

  • Planta Segona: L’habitació del pare/mare i també zona de estar més intima. També consta de dos terrasses, que es poden utilitzar per a reunions familiars o amb amics. Aquestes terrasses tenen grans finestrals per tal d’aprofitar la llum solar, i la terrassa est esta situada de tal forma que també s’aprofite la brisa marina del mar per a ventilar la vivenda. 

 

 

 

L’objectiu del meu projecte és trencar amb els esquemes de l’antiga barraca tradicional dividida al interior i crear un espai continu i flexible buscant l’harmonia i la llar: 

​

  • Continuïtat: tots els espais són oberts, i estan connectats amb el paviment, que és en aquest cas el que divideix i connecta els usos de la vivenda.   â€‹

​​

  • Materialitat: un dels criteris de partida fou conservar els materials del barri i mantindre l’esperit de l’arquitectura tradicional amb un aspecte modern: Revoltons i paviment de terracota i parquet, carpinteries de fusta i estructura d’acer, rajola de color, façana de rajola clara amb gelosies de fusta per a jugar amb la llum. 

​​

  • Valor de l'existent: donar-li valor a la preexistència, en aquest cas la façana, fent un pati interior i deixant la façana vista i revestida de forma que s’integre plenament en la vivenda. 

​​

  • Fuga visual: es basa en ampliar la espacialitat i la lluminositat, per a això utilitzem un eix que connecta la vista des d’una punta de la casa fins al pati desdibuixant el límit entre l’interior i exterior.

 

  • Estructura d’acer vista: donant-li un aspecte visual modern a la part tradicional, sense trencar l’essència del barri. Com deia Le Corbusier, l’estructura és qui aporta el significat, la pròpia portadora del contingut espiritual. 

​​

  • Pati: és l’eix de la casa, es desfan els límits interior exterior, i es connecta a aquest amb el paviment 

PROJECTE

bottom of page